Start -> Nabór 2017/18 -> Technikum -> hotelarstwa
Technik hotelarstwa PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 08 lutego 2011 19:51

 

Zdjęcia przedstawiają pracownie przedmiotowe oraz sprzęt wykorzystywany podczas zajęć edukacyjnych w naszej szkole. (zobacz prezentację zawodu)



OPIS KSZTAŁCENIA

język obcy (kontynuacja): 
język angielski

język obcy (podstawowy):
język niemiecki lub rosyjski

przedmiot punktowany:   
j. polski, matematyka, geografia, język obcy

Szkoła przygotowuje ucznia zdawania egzaminu zawodowego kwalifikacjami - etapami. Po zdaniu egzaminu z danej kwalifikacji, zdający otrzyma nowy dokument - świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie. Osoba, która zdobędzie świadectwa potwierdzające uzyskanie wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu, otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje w wyuczonym zawodzie.


KWALIFIKACJE
  • T.11 Planowanie i realizacja usług w recepcji
  • T.12 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

ZADANIA ZAWODOWE

  • organizowanie, oferowanie i sprzedaż usług hotelarskich
  • obsługa gości w zakładzie hotelarskim
  • organizowanie usług gastronomicznych w zakładzie hotelarskim
  • współpraca z gestorami bazy noclegowej i biurami podróży
  • promocja usług hotelarskich

UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE

  • obsługa gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy
  • obsługa kongresów, konferencji, zjazdów i imprez okolicznościowych
  • planowanie wyposażenia wnętrz obiektów hotelarskich świadczących usługi hotelarskie
  • współpraca z firmami świadczącymi usługi turystyczne
  • prowadzenie korespondencji i obsługa sprzętu biurowego
  • sporządzanie dokumentacji księgowej
  • organizowanie usług gastronomicznych
  • obsługa konsumenta
  • prowadzenie działalności gospodarczej

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA

  • obiekty bazy noclegowej: hotele, motele, pensjonaty, kempingi, schroniska, domy wycieczkowe, pola biwakowe
  • ruchoma baza noclegowa: promowa, żeglugowa, kolejowa i inne
  • organy administracji samorządowej, zajmujące się usługami hotelarskimi
  • branżowe organizacje i stowarzyszenia
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług noclegowych