Piekarz PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 15 lutego 2011 16:57

Prezentacja

Prezentacja zawodu. (zobacz prezentację zawodu)

W roku szkolnym 2015/2016 Piekarnia Kucharscy s.c. objęła patronat nad klasą o zawodzie piekarz w naszej szkole (więcej informacji)

Kształcenie praktyczne odbywa się w Centrum Kształcenia Praktycznego w Zamościu lub u pracodawców, jako młodociany pracownik, stanowiących potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkoły.

Języki obce Język angielski
Przedmioty punktowane Biologia
Język obcy
Informatyka
Kwalifikacje K1 Produkcja wyrobów piekarskich
Charakterystyka zawodu

Piekarz swoją pracę wykonuje w zakładzie piekarskim. Do jego głównych zadań należy dostarczenie na rynek pieczywa o dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Aby otrzymać dobrej jakości pieczywo, musi zadbać o surowce najlepszej jakości, a następnie przechować je w odpowiednich warunkach. Głównym jego zadaniem jest wytworzenie ciast na różne rodzaje pieczywa, ukształtowanie wyrobów, wypiek z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz przygotowanie do sprzedaży.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
  • ustalania metod i parametrów prowadzenia procesów technologicznych,
  • sporządzania półproduktów piekarskich;
  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
  • przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
  • sortowania, pakowania, magazynowania, przygotowywania pieczywa do wysyłki,
  • oceny jakości surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych metodą organoleptyczną,
  • rozliczania produkcji piekarskiej.
Uzasadnienie potrzeby kształcenia w zawodzie krawiec Piekarstwo należy do gałęzi gospodarki, w której poszukiwani są fachowcy o wysokich kwalifikacjach. Rynek pracy oczekuje na profesjonalnie wyszkolonych piekarzy, których zaangażowanie oraz fachowość przyczyni się do uzyskania na rynku pieczywa o pożądanych walorach smakowych i zdrowotnych.
Analiza internetowych ofert pracy, prowadzona w oparciu o portal pracuj.pl, wykazała, że na rynku pracy poszukiwani są pracownicy o kwalifikacjach piekarza ze znajomością tradycyjnych technologii wytwarzania. Duże zapotrzebowanie na piekarzy jest również w krajach Unii Europejskiej.

 

Zobacz galerię zdjęć